Korona Virüsüne Karşı Alınacak Basit Önlemler

Korono virüsü İlk kez Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Wuhan virüsü olarak da bilinen yeni tip virüs olan Korona virüsüne karşı nasıl önlem alınmalıdır? Koronavirüsüne karşı alınacak basit önlemler nelerdir?

Kalabalık ortamlar Bulaşma Riskini Arttırıyor

Eller virüslerin bulaşmasında en etkili yoldur. Virüslerden korunabilmek için ilk önce kişisel hijyene dikkat etmek gerekiyor. Elleri sık sık yıkamak, banyo yapmak v.b. kişisel hijyen yöntemlerini kullanmak gerekiyor. Eller yıkanırken iyice köpürtmek, 20 saniye kadar elleri yıkamaya devam etmek, tırnak içlerini, parmak uçlarını, elin ayasını iyice yıkamak gereklidir. Daha ileri bir korumak sağlamak için alkol içerikli bir dezenfektan kullanılabilir. Eller yıkandıktan sonra ya da el yıkama fırsatı yoksa dezenfek olabilmek için kullanılabilir. El kurulamak için mümkünse tek kullanımlık kağıt havlu tercih edilmelidir.

Korona Virüsü

Tek kullanımlık maskeler bulundurulmalı ve kullanılmalı

Virüsün solunum yoluyla bulaşmasını önlemek için sadece hasta olan insanlar maske kullanarak hastalığını başkalarına bulaştımamalıdır. Kalabalık ortamlara girmesi gereken sağlıklı insanlar da herhangi bir virüsle karşılaşmamak için kısa süreli masketakması korunmaya yardımcı olabilir.

Gripli İnsanlarla Temastan Kaçınılmalı

Hasta insanların mümkün olduğunca kendini izole etmesi ve kalabalık yerlere girmemesi gerekir. Herhangi bir grip belirtisinde hele ki ateş ve öksürük varsa hemen doktora başvurulmalıdır. Ayrıca topluluğa girildikten sonra zaman geçirmeden duş alınmalı, tüm kıyafetler değiştirilerek yıkanmalıdır. Koronavirüs konusunda sağlık bakanlığı Alo:184 haffını danışma hattı olarak hizmete açmıştır. Şüpheleriniz olduğunda hastaneye gitmeden önce danışabilirsiniz.

Çok Gerekmedikçe Umumi Tuvaletler Kullanılmamalı

Umumi tuvaletler kullanılmamalı, çok ihtiyaç halinde klozet örtüsü v.s. kullanmak güvenli olacaktır. Dokunulan yerlere sprey dezenfektan sıktıktan sonra dokunulabilir ya da peçete yardımı ile dokunulmalıdır.

Korona Virüsü

Virüs Kuluçka Evresinde Olabilir

Virüs kuluçka evresinde olabilir o nedenle sık sık el yıkamanın yanında dişleri de fırçalamalı hatta hazırlanacak gargara ile de gargara etmelidir. Evde hazırlanacak en kolay gargara 1 su bardağı kaynamış 1 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılarak hazırlanır. Ağız ve boğazı bu gargara ile çalkalamak ağız ve boğaz hijyeni konusunda yardımcı olacaktır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer hususlar:

  • Restoranlarda yemek yenilecekse temizlik ve hijyen konusunda güvenilen yerler tercih edilmelidir.
  • Kişisel hijyenin yanında ev ortamında da hijyene azami dikkat edilmeli, temizlik daha sık yapılmalı ve dezenfekte edilmelidir.
  • Banyo, tuvalet gibi nemli ve ıslak ortamlarla dokunulan kısımların hijyenine de azami dikkat etmek gerekir.
  • İşyerlerinde temizlikten şüphe duyulması durumunda kullanılacak eşyalar kişisel olabilir.
  • Okul çağındaki çocuklar özellikle virüs taşıma konusunda daha etkili olması sebebiyle çocuklara hijyen konusunda eğitim verilmelidir.

Sağlık Bakanlığı

388 Paylaşımlar