Kinoa Nedir? Kinoanın Faydaları Nelerdir?

Kinoa, sağlıklı diyetlerde mutlaka bulunması gereken, dünyada oldukça popüler olan gıdalardan birisidir. Kinoa, glutensiz, protein açısından yüksek değere sahip ve dokuz esansiyel amino asidin tamamını içeren bir kaç bitkisel gıdadan birisidir. Kinoa nedir kinoanın faydaları nelerdir? bu yazımızda bu konuya yer verdik.

Güney Amerika Kıtasında binlerce yıldır tüketilen bu gıda, “Tüm tahılların annesi” olarak değerlendirilir ve kutsal olduğuna inanılırdı. Günümüzde NASA bilim adamları yüksek besin içeriğine, kullanım kolaylığına ve yetiştirme kolaylığına bağlı olarak uzayda yetişirilmesi en uygun tahıl olarak görmektedirler.

Kinoa nedir? Kinoanın Faydaları Nelerdir?

1. Glisemik İndeksi Düşüktür: Glisemik indeksi yüksek gıdalar hızlı acıkmanıza neden olabilir. Bu durum obeziteye kadar gidebilir. Yüksek glisemik indeksi olan gıdaları çok fazla tüketmek ayrıca  tip-2 diyabet ve kalp hastalıklarına yatkın hale getirir. Kinoa tohumunun glisemik indeksi oldukça düşüktür.

Kinoa nedir kinoanın faydaları nelerdir?

2.Mineral İçeriği Yüksektir: Özellikle magnezyum, potasyum, çinko ve demir başta kadınlar olmak üzere herkes için oldukça gerekli minerallerdir.. Gıdalar ile yeterince alamadığımız bu 4 mineral kinoa tohumunda oldukça fazla bulunur. Ancak bu minerallerden yeterince faydalanmak için kinoa tohumlarının tüketilmeden önce su da bekletilmesi ve iyi yıkanması oldukça önemlidir.

3.Sağlık Üzerine Etkileri: Kinoa tohumunun metabolizmaya faydaları ile ilgili bir çok araştırma ve çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan insanlar üzerinde yapılanda, glutensiz ekmek veya makarna yerine kinoa tohumu kullanılmıştır. Sonuç olarak çalışmaya katılanlarda kan şekeri, insülin ve trigliserit düzeylerini önemli ölçüde azalttığınına dair bulgular bulunmuştur.

4.Yaşlanma Karşıtı Etkisi: Kinoa tohumu diğer tahıllara göre çok daha fazla serbest radikal içermektedir. Bu serbest radikaller antioksidan dediğimiz yaşlanma karşıtı maddelerdir. Düzenli olarak kinoa tohumu tüketmek yaşlanma karşıtı etki gösterecektir.

5.Kilo Vermede Yardımcı: Kinoa yüksek protein içeriği, yüksek lif içeriği ile tok kalmanıza yarımcı olur. Aynı zamandan düşük glisemik indekse sahip olması kilo vermenize yardımcı olacak faktörler arasında bulunmaktadır.

Kinoa tohumunun faydaları

6.Anti-viral, Anti-kanser ve Anti-depresan: Kinoa tohumunda antioksidan bulundurur. Kinoa tohumunda bulunan antioksidanlar başka bitkilerde de bulunmasına rağmen en çok kinoa tohumunda bulunur. Çalışmalar sonucunda bu antioksidan maddelerin ise anti-viral, anti-kanser ve anti-depresan özelliklerinin olduğu bulunmuştur. Günlük diyete kinoa eklenerek bu antioksidan maddelerden faydalanılabilir.

7.Yüksek Lif İçerir: Kinoa tohumu diğer bir çok tahıla göre oldukça yüksek lif içeriğine sahiptir. Ortalama olarak 100 gr. kinoa tohumu 10-16 gr. lif içeriğine sahiptir. Bu lifin tamamı çözünebilir lif değildir ancak bu değerler diğer tahılların neredeyse 2 katıdır. Çözünebilir liflerin kan şekeri seviyelerini düşürmeye, kolesterolü düşürmeye, doyğunluğu arttırmaya ve kilo vermeye yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır.

8.Gluten İçermez: Araştırmacılara göre rafine pirinç, patates, mısır unu gibi ürünler tüketmek yerine glutensiz diyetinize kinoa eklemek diyetinizin antioksidan ve besin değerlerini arttıracaktır.

9.Yüksek Miktarda Protein İçerir: Proteinler aminoasitlerden üretilir. Vücudumuzun üretemediği ve besinlerle almak zorunda olduğumuz 9 aminoasit bulunmaktadır. Eğer bir gıda maddesi bu 9 aminoasidin tamamını içeriyorsa tam bir protein kaynağı sayılabilir. Kinoa tohumu bu 9 esansiyel aminoasidin tamamını içeren bir kaç tahıldan birisidir. 

Kinoa nedir kinoanın faydaları nelerdir?

Kinoa Nasıl Kullanılır?

Kinoa tohumu bir çok markette kolayca bulunabilen bir tahıldır ve kullanımı oldukça basittir.

  • Kinoayı öncelikle alkali suda yarım saat kadar bekletin.
  • Alkali su oluşturmak için tencereye kinoanızı koyup üzerini geçene kadar su koyun ve içine limon sıkın.
  • Bekleme sonucunda kinoanızı iyice yıkayın( su berraklaşana kadar. Yüzeyde olannlar genelde içi boştur.)
  • Yıkama sonucunda aynı tencere ile ateşe koyun ve üzerini geçene kadar su koyun.
  • 15-20 dakika pişirin.
  • Yiyebileceğiniz kadar bölüp küçük kaplarla buzlukta muhafaza edebilirsiniz.

Hazır olan kinoanızı salatalara yemeklere ekleyebilir ve afiyete tüketebilirsiniz. (Ben yoğurtla karıştırıp içerisine keten tohumu ve kavrulmamış fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişlerle tüketmeyi tercih ediyorum.)

Kionanın Besin Değeri

100 g kinoada bulunan besin değerleri:

  • 21 g karbonhidrat
  • 120 kcal enerji
  • 4 g protein
  • 3 g lif
  • 2 g yağ
  • 7 mg sodyum
  • 2 mg demir
  • 17 mg kalsiyum
  • 5 mg A vitamini

Kionayı Kimler Dikkatli Tüketmelidir?

  • Eğer tekrarlayan böbrek hastalıklarınız var ise kinoa tohumunu azaltmalı veya doktor gözetiminde tüketmelisiniz. Çünkü bu tahıl kalsiyumun geri emilmesini azaltan oksalatlar bakımından oldukça zengindir. Böbrek hastalıkları veya böbrek taşı şikayetleri olan kişilerin bu tahılı dikkatli tüketmeleri veya doktor gözetiminde tüketmeleri gerekmektedir.
  • Ayrıca yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle karbonhidrat diyeti yapan kişiler tarafından fazla tüketilmemelidir.

Nasıl Yapılır?

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

4 Paylaşımlar