Kilo Vermeye En Etkili Çaylar

Çay, sudan sonra en çok tercih edilen içecektir. Bu aromatik içecek ilk olarak Asya’da, kamelya ağacının yaprakları ile yapılmıştır. Dünya genelinde sıcak ve soğuk olarak tüketilirken ülkemizde sıcak olarak tüketilir ve neredeyse her evde her akşam tüketilir.

Çay tüketiminin çeşitli sağlık alanlarında ise inanılmaz faydaları vardır. Kırmızı kan hücrelerini korumak ve kalp hastalıkları riskini azaltmak, tansiyonu dengelemek bunlardan bir kaç tanesidir.



Çayın ayrıca kilo kaybı ve bel çevresindeki yağların yakılmasına etkisi olduğunu araştırmalar göstermiştir.  Kilo vermeye yardımcı olan bu çay çeşitlerini araştırdık ve sizler için yazdık.

1. Yeşil Çay

Yeşil çay, ülkemizde siyah çaydan sonra en fazla tüketilen ve sağlık için çok faydalı olan bir çay çeşididir. Kilo vermede de en etkili çaydır.  Bunun nedeni yeşil çayın özü yüksek derecede katesin içerir. Katesin doğal bir antioksidandır ve metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırır. Özellikle göbek yağlarının erimesinde çok etkilidir.

2. Pu-Erh Çayı

Çayın çok nadir bir türü olan Pu-erh çayı, dünyanın en değerli çayıdır. Sadece Çin’in Yunnan bölgesinde yetişir. Tür olarak siyah çay grubuna dahildir ve Yunnan bölgesinin iklim şartlarında ortaya çıkan bakterilerin yol açtığı kimyasal tepkime sonucunda kendine has bir aroma kazanmıştır.

Toprak aromalı bu çayın sakinleştirici özelliği yüksektir ve insanlar bu çayı yemekten sonra içerler. Ne kadar uzun süre bekletilirse aroması o kadar güçlü olur.


Pu-erh çayı ile ilgili yapılan araştırmalar aynı zamanda bu çayın kilo verdirme özelliğinin de olduğunu ortaya koymaktadır. Yemekten hemen sonra için çay kilo vermeye yardımcı olurken aynı zamanda kilo almayı da engeller. Ayrıca kan şekerini dengelemede de oldukça etkilidir.

3. Siyah Çay

Siyah çay en çok tükettiğimiz çay çeşididir farklı besin maddeleri içermektedir. Yeşil ve beyaz çaylara benzeyen tek yanı, kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Siyah çay flavanoid ya da diğer adıyla polifenol olarak bilinen antioksidan bakımından çok zengindir.


Polifenoller, bağırsaklarımızın kısa zincirli yağ asidi üretmesine yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırır. Kilo kaybına ek olarak, siyah çayın kan şekerini dengelemede de faydası büyüktür. Günde en az 3 bardak çay tüketimi diyabet riskini azaltacaktır.

4. Beyaz Çay

Beyaz çay, diğer çaylara göre erken sayılabilecek bir dönemde ilk çıkan beyaz tomurcukların dikkatlice toplanmış ve çok hafif bir şekilde işlenmiş bir çay türüdür. Kendine has, hemen algılanmayan, hassas ve hafif tatlı bir tadır vardır. Beyaz çayın kanser hücrelerini öldürmek üzerinde faydası vardır.


Beyaz çay, yeni yağ hücrelerinin oluşmasını engeller. Yağ hücrelerinin üretimi azaldığından kilo alımı da azalır. Yani vücudun yağ üretim sürecini kontrol altında tutar. Yeşil çay ve beyaz çay aynı derecede katesin içerir ve kilo vermede aynı derecede etkilidirler.

5. Kırmızı Çalı Çayı

Kırmızı çayı çalı, bir Güney Afrika çalı bitkisi olan Aspalathus bitkisinin yapraklarından elde edilen bir bitki çayıdır. Toplandıktan sonra işleme aşamasında fermantasyon işleminden geçirilir ve kırmızı bir renk alır. Yıllar boyunca sağlık alanındaki faydaları gözlemlenmiş ve  kilo vermeye yardımcı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

6. Melisa Çayı

Melisa bitkisi, limon melisa, kovanotu, oğulotu olarak da bilinir ve sakinleştirici, huzur verici özelliği vardır. Melisa bitkisi, nane ile aynı familyaya aittir. Stresi azaltma, uykuya dalmayı kolaylaştırma, cilt ve saç sağlığını koruma gibi özelliklerinin yanı sıra sindirim sisteminine de iyi gelir.



Sindirim sürecini ve bağırsak hareketlerini hızlandırma özelliği sebebiyle kilo vermeye yardımcı olur. Bütün bunların yanında melisa çayı, kan dolaşımını dengeler, vücudu toksinlerden arındırır ve açlık hissini arttıran hormonların kontrolünü sağlar.

7. Tarçın Çayı

Tarçın, genellikle yemeklerde kullandığımız, aroma yönünden yemekleri zenginleştiren, tatlı kokulu bir baharattır. Tarçın çayı ise düşük kalori içeren ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutan, sizi daha az kalori tüketmeye ve kilo almanızı engellemeye sevk eden bir çay türüdür. Tarçın çayının düzenli tüketimi sindirim sistemini harekete geçirir ve kilo vermenizi kolaylaştırır.


Tarçın tozu ve balı karıştırarak vücudunuzun dışarıdan alınan yağları biriktirmesini durdurabilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ayrıca tarçın, bütün baharatlar arasında, antioksidan bakımından zenginlik olan 3. sıradadır.

8. Zerdeçal Çayı

Zerdeçal, sarı-turuncu renkli, köriye sarı rengini veren, onlarca sağlık problemine karşı faydalı bir baharattır. İçerdiği kürkümin adlı antioksidan sayesinde vücuttaki iltihapları yok eder ve ayrıca mantarlara karşı tedavide oldukça etkilidir. Bu yönü ile Çinliler tarafından yüzyıllarca kullanılmıştır. Zerdeçal aynı zamanda kilo alımını kontrol altında tutar, obeziteyi engeller ve metabolik bozuklukları düzeltir.

9. Limon ve Zencefil

Limon ve zencefilin saymakla bitmeyen faydaları vardır. Bunlardan bir tanesi metabolizmayı hızlandırmaktır. Ayrıca kahve ve şekere göre vücut enerjisini 3 kat daha fazla güçlendirir. Antioksidanlar ve C vitamini bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca zencefilin kan şekerini dengeleme ve açlık hissini önleme etkileri de bulunmaktadır.



Sizlerin de metabolizmayı hıslandıran ve kilo vermeye yardımcı olan bildiğiniz yöntemler varsa yorumda bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılarımız tavsiye niteliğinde olup, teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Ayrıca özellikle özel politika gerektiren bir durumunuz varsa ya da hassas bünyeye sahipseniz mutlaka doktorunuza danışınız.

 

197 Paylaşımlar