Kantaron Bitkisinin ve Yağının Faydaları

Kantaron bir tür otsu bitkidir. Mızrak şeklinde dalları olan kantaron bitkisinin bu mızrakların ucunda ise çiçekleri bulunur. Kantaron bitkisinin diğer isimleri ise kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu gibi isimleri de mevcuttur. Baharat ve şifalı bitkiler satan yerlerde sıkça görülen ürünlerden biri de kantaron yağıdır. Kantaron çiçeklerinin açtığı yaz aylarında toplanır. Kurutulur veya taze olarak değerlendirilir. Kantaron bitkisinin ve yağının faydaları nın çok olması sebebi ile alternatif tıpta ve bitkisel tedavilerde sıkça kullanım alanı bulmuştur. Kantaronda elde edilen yağ çok farklı amaçlar için önerilen ve kullanılan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.

kantaron-bitkisi-ve-yaginin-faydalari
Kantaron Bitkisinin ve Yağının Faydaları

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir

  • Kantaron yağı hastalıklardan korunmada yardımcı olur
  • Yaşlanmayı geciktirme özelliği vardır
  • Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam etmesinde önemli rol oynar.

Kantaron Yağının Enfeksiyon Hastalıklarına Faydaları

  • Enfeksiyonlara sebep olan mantar, bakteri, virüs gibi mikroorganizmalarla savaşır ve hastalıklardan korunma sağlar.
  • Özellikle deride oluşan enfeksiyonlar, herpes virüsünün sebep olduğu uçuk, ayak mantarı hastalıklara kantaron yağı uygulanması sonucunda hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olur.
  • Deri üzerinde oluşmuş enfeksiyonları iyileştirir ve iz kalma olasılığını azaltır.
  • Düzenli kullanımında ciltte yeni enfeksiyonların oluşumunu engeller
  • Kantaron yağı pişik ve egzama gibi cilt problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

Kantaron Yağının Saça Faydaları

  • Kantaron yağının içerisinde bulunan vitamin ve mineraller saçların güzelleşmesini sağlar, saç sağlığını korur.
  • Kantaron yağı ile düzenli bakım yapılan saçlarda kırıkların oluşması azalır, saçlar sağlıklı uzar ve koparak dökülmeler azalır.
  • Saçlar daha parlak ve canlı görünür.
  • Kantaron yağı saç derisinde oluşan pullanma, egzama ve kepeğe iyi gelir ve önler.

Hafta da bir ya da iki kez kantaron yağı ile masaj yapılarak bekletilen saç bakımı sonrasında tüm yazdığımız olumlu etkiler meydana gelir. Ayrıca kantaron yağının içerisine argan yağı, zeytin yağı ve sarımsak da katılarak saca masajla sürülüp bakım yapılabilir. Saça ve saç derisine uygulanan bu karışım ya da sadece kantaron yağı yarım saat bekletilip yıkanır.

Kantaron Yağının Cilde Faydaları

  • Kantaron yağı cilt sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.
  • Kantaron yağı hücre yenilenmesini hızlandırır.
  • Herhangi bir karışıma gerek kalmadan doğrudan kantaron yağı cilde uygulanabilir ve bu uygulama sonucunda yaşlanma belirtilerinin gecikmesinde, kırışıklıkların önlenmesinde, cilt elastikiyeti artmasında yardımcı olur.
  • Cildin nem dengesini sağlar ve daha canlı ve pürüzsüz bir cilt görünümü verir.
  • Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden biri de lekelerin giderilmesine yardımcı olmasıdır. Bu sayede cilt üzerindeki yara, yanık, sivilce izlerini giderebilir.
  • Farklı etkiler sebebi ile (Yaşlanma, Güneşe maruz kalma, Hamilelik gibi) oluşan lekeler ve cilt farklılıkları düzenli kullanılan kantaron yağı ile giderilebilir.

Kantaron yağı direkt cilde uygulanabilir. Eğer cilt üzerinde fazla yağ kalmasından dolayı yağlılık hissi verip rahatsız olunması oluşursa yarım saat bekleyip durulanabilir.

Kantaron Yağının Sindirime Faydaları

  • Kantaron yağının özellikle yemek öncesi az miktarda ağız yoluyla alınması sindirim sistemi üzerinde düzenleyici etki gösterir, sindirimi hızlandırır.
  • Kabızlık ve şişkinlik gibi problemleri giderir.
  • Gaz sansıları sebebiyle karın ağrısı yaşayanlarda olumlu etkiler görülür.
  • Tek başına ya da yoğurt gibi besinlerle az miktarda alınabilir ya da bitki çayı şeklinde hazırlanıp tüketilebilir.

Ağız yolu ile alınacak kantaron yağı miktarı uzmanlara göre bir çay kaşığını geçmemelidir. Herhangi bir hastalığı bulunan ve ilaç kullanmak zorunda olan kişilerin kantaron yağı kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir.

Kantaron yağı almak isteyip de aktara gidildiğinde iki çeşit yağ ile karşılaşmaktayız. Kırmızı ve sarı kantaron yağı. Aslında aynı bitkiden yapılan iki farklı yağ. Kırmızı kantaron yağı taze kantaron çiçeklerinden, sarı kantaron yağı ise kurutulmuş kantaron çiçeklerinden yapılmaktadır. Özellikleri hemen hemen aynı olan bu yağlar ayrı ayrı ya da birlikte de kullanılabilir

kantaron-bitkisi-ve-yaginin-faydalari
Kantaron Yağının Faydaları

Her bitkisel ürün gibi kantaron yağı da dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Kronik bir hastalığı bulunan, çeşitli nedenlerle sürekli olarak ilaç kullanan veya besin alerjileri olan bireyler kantaron yağı kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir. Özellikle alerjik bünyeye sahip çocuklarda bu uygulamanın öncesinde hekime danışılmasında fayda vardır.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Kaynak

Nasıl Yapılır?

1 Paylaşımlar