A Vitamininin Faydaları ve Eksikliği

A Vitamini

Görme, büyüme, üreme, kan yapımı, bağışıklık sistemi için gerekli bir vitamindir. Özellikle anne karnında bebeğin sağlıklı gelişiminde çok önemlidir. Hamilelerin yeterli miktarda A vitamini alması gerekir. A vitamini yağda erir.


A Vitamininin Yararları

  • Dokuların bakım ve onarımını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Cildin sağlıklı olmasını sağlar,
  • Kemiklerin ve dişlerin gelişmesine yardımcı olur,
  • Göz problemlerini önler,
  • Antioksidan olarak çalışarak yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilir.

A Vitamini Nelerde Var?

Karaciğer, tereyağı,balık yağı,   yumurta, süt gibi hayvansal besinlerde bulunur. Ayrıca portakaldan, birçok koyu yeşil yapraklı sebzelerden, kayısı ve şeftali gibi sarı ve turuncu meyvelerden, cevizden A vitamini alınır.

A Vitamini Eksikliği

A vitamini vücutta depo edilen bir vitamindir. Bu nedenle yetersizlik belirtileri, uzun süre A vitamini alınmadığında görülür. Yetersiz ve dengesiz beslenenlerde, alkol kullananlarda ve büyümenin hızlı olduğu gebelik, çocukluk ve emzirme dönemlerinde A vitamini eksikliğine bağlı sorunlar ortaya çıkabilir.

A vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi etkin bir şekilde çalışmadığından hastalıklara yakalanma riski artar, cilt kuruluğu ve saçlarda kepeklenme gibi cilt problemleri, halsizlik ve iştahsızlık gözlemlenir. A vitamini eksikliği sindirim sistemini de etkiler, mide yaraları oluşabilir.

Her besinde olduğu gibi A vitamininde de fazla alındığında( günlük ihtiyacının on katı kadar) vücutta zehirlenme etkisi görülür. Zehirlenmenin belirtileri; baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, iştah kaybı, saç dökülmesi, deride sararma, eklem ve kemik ağrıları şeklindedir. A vitamini kullanmadan önce bir doktora danışmak gereklidir.

B Vitaminlerinin özellikleri, faydaları ve eksikliklerinde görülebilecek rahatsızlıklar için tıklayınız

0 Paylaşımlar