Polislere Neden Aynasız Denir?

Eski filmlerde, dizilerde polisler için kullanılan aynasızlar kelimesinin niçin kullanıldığı ve aynasızların nereden geldiği ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Polislere neden aynasız denir konusuna baktığımızda farklı rivayetlerle karşılaşıyoruz.

Bu rivayetlerden ilki şöyle an latılır. 1970’li yıllarda Renault, Toros marka araçlarını ilk zamanlarda sağ aynası olmadan üretiyordu. Araç alanlar araçlarını aldıktan sonra sağ aynalarını kendileri taktırıyorlardı. Bu araçlardan emniyet genel müdürlüğü de alıp kamu aracı olarak kullanıyordu. Bu araçlar kamu malı olduğu için kimse üzerinde bir işlem yapamıyor ve ayna taktıramıyorlardı. Bu yüzden insanlar bir müddet sonra polisleri Aynasızlar diye isimlendirmeye başlamışlardır.

polislere-neden-aynasiz-denir
Polislere Neden Aynasız Denir

Bu rivayetlerden ikincisi ise polis şapkalarında bulunan ve ışığı yansıtması ile parlayan metal parçalardan gelmektedir. Bu metal parçalar hem büyük hem de güneşte ayna gibi parlarmış ve üniformanın en dikkat çeken kısmı bu parçalarmış. Sonraki dönemlerde bu parlak parçalar üniformadan ve şapkadan çıkartılmış olsa da polislerin adı Aynasızlar olarak anılmaya başlamış.

Rivayetlerden üçüncüsü ise amerikan filmlerinden dillerde kalan argo bir kelimedir. Amerikalı polisler çok fazla yanlış yapar ve yanlışlarından ders almaz aynı yanlışları tekrarlarmış. Bu durumun farkına varan insanlar arkalarını görüp toplayamayan polislere Aynasızlar lakabını takmışlardır.

Bilgisayarcı

0 Paylaşımlar