Yangın Nasıl Söndürülür

Bir önceki yazımızda yangın çeşitleri ve söndürücülerinden bahsetmiştik. Kısaca hatırlarsak:

Katı yangın dediğimiz yangınlarda su kullanılmalı, sıvı (akaryakıt) yangınlarında köpük ya da KKT kullanılmalı, gaz yangınlarında önce gaz akışı vanadan kapatılmalı sonra KKT kullanılarak söndürme yapılmalıdır.

Bir diğer yangın çeşidi F Sınıfı Yangın dediğimiz bitkisel ve hayvansal yağların yanmasıyla oluşan yangındır. Evde yemek yaparken çıkan yangın, davlumbaz yangını v.s. gibi yangınlar yağ yangınıdır ve KKT ile ya da Islak bir bezle boğma yaparak söndürme işlemi yapılmalıdır. Tencere ya da tavada yanan yağa ASLA SU DÖKÜLMEMELİdir, tencerenin ya da tavanın kapağının kapatılması yeterli olacaktır. o anda kapak elinizin altında değilse hiç telaşa kapılmadan bir bez ıslatılıp tencere ya da tavanın üzerine örtülerek boğma yöntemi ile yanan yağ söndürülmelidir.



Yangın tehlikesine karşı her evde mutlaka A, B, C sınıfı yangınlarda etkili olan KKT (kuru kimyevi toz) içerikli 6 kg lık taşınabilir yangın söndürme cihazı bulundurulmalı ve kolay ulaşılabilecek bir yerde muhafaza edilmelidir. Yangın söndürme cihazı mutlaka dik olarak duvara sabitlenmelidir.

Cihazın kullanım süresi, kontrol tarihleri ve bakım zamanları üzerindeki etikette bulunur. Kontrol ve bakımları ihmal edilmemelidir. Cihazın manometresi ibresi sürekli yeşil konumda olmalıdır. Kırmızı kısımda ise basınç sorunu vardır ve kontrol ettirilmelidir.

Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Kullanılır

  1. Cihazı elinize alın ve mührü kopartın
  2. Taşıma kolundan tutarak pimi çekin
  3. Basma koluna basın ve çalışıp çalışmadığından emin olun
  4. Yangının çıkış noktası yani alt kısmından ve size yakın olan taraftan tarayarak söndürme işlemini yapın
  5. Yangın söndürme cihazları sınırlı süre kullanılacağından başlangıç aşamasındaki yangınları söndürün
  6. yangın söndürme cihazınız ile söndürebileceğinizi düşündüğünüz  küçük çaplı yangında bile itfaiyeye haber vermeyi unutmayın. Eğer söndürme cihazı ile söndürme işleminde başarılı olamazsanız yangın sıçrayabilir.

 

23 Paylaşımlar