Evde Doğal Gaz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal Gaz Nedir?

Doğal gaz renksiz ve kokusuz bir gazdır. Herhangi bir kaçak sırasında fark edilebilmesi için içerisine ortam kokularından farklı ve keskin bir koku katılarak kullanıma sunulur.

Doğal gaz yoğunluk olarak havadan hafif bir gaz olduğundan sızma olduğunda tavana doğru yükselir ve ortama dolmaya başlar.

Gazların patlaması sızdıkları ortamda patlama limitlerine ulaşmasına bağlıdır. Doğal gaz sızıntısı limitlere ulaştıysa ufak bir kıvılcım patlamasına yeterli olur. Bu kıvılcımı vücut statik elektriği, cep telefonu, elektrik düğmesi açma kapama vs. yeterli olur.


Doğal gaz sızıntısını algılayan dedektörler geliştirilmiştir. Bunlardan temin edip tavana yakın bir yerde duvara sabitlenirse herhangi bir kaçakta alarm çalarak haber verecektir.

Mutfakta ya da doğal gaz kaçağı olabileceği düşünülen herhangi bir alanda pencerelere konulan menfezle kaçak sırasında gazın çıkıp gidebilmesi için yapılmıştır. Kesinlikle kapatılmamalıdır.

Doğal Gaz Kokusu Hissedildiğinde veya Dedektör İkaz Verdiğinde

  • Dairenin doğal gaz vanası kapatılmalı
  • Kapı ve pencere açılıp ortam havalanmalı (sürtünmelerden ve vücuttan oluşabilecek statik elektriğe çok dikkat edilmelidir)
  • Kıvılcım oluşturabilecek her türlü hareketten kaçınılmalı
  • Eğer doğal gaz kaçağı alev almış ve birkaç yere dağılmışsa kesinlikle müdahale edilmemeli
  • Dışarı güvenli bir alana çıkılıp itfaiyeye haber verilmeli

DİKKAT:

5-6 saat gibi uzun bir süre evde uzakta olunup ve eve geri dönüldüğünde doğal gaz kokusu hissedildiğinde kesinlikle eve girilmemeli, kıvılcım oluşturabilecek hiç bir harekette bulunulmamalı, hemen dışarıya çıkıp güvenli bir yerden 187 doğalgaz arıza ve 110 itfaiyeye haber verilmelidir.

LPG ve doğal gaz zehirli olmamasına rağmen ortamda birikmeye başlayıpp ortam oksijenini bitirdiği için can kayıpları olabilir.

Tüp Kullanımında dikkat edilecek hususlar konusu için tıklayınız.

 

24 Paylaşımlar